مواد مورد استفاده در گل حفاری

مواد مورد استفاده در گل حفاری

مقدمه

برای انجام مراحل مختلف اکتشاف مواد معدنی فلزی و غیر فلزی، نفت، گاز و آب و همچنین به منظور بررسی و مطالعه خصوصیات سنگ شناسی، آلتراسیون و کانی سازی لایه‌های زیرزمینی یک منطقه به حفاری می‌پردازند. انواع مهم حفاری عبارتند از : نوع مغزه گیر، نوع روتاری و نوع ضربه‌ای. موادی که برای حفاری استفاده می‌شود تابع روش حفاری، مقاومت سنگ‌ها، میزان شکستگی، عمق، مواد گازی و ترکیب کانی شناسی سنگ است.

نقش مواد در گل حفاری

 کنترل وزن مخصوص

برای کنترل مخصوص از باریت، گالن و آهک استفاده می‌شود. در مواردی که فشار آب و یا گاز در منطقه حفاری زیاد باشد، یا حفاری در سنگ خاصی(نظیر شیل) صورت گیرد، از باریت می‌توان استفاده نمود. در صورتی که فشار آب و یا گاز در سنگ‌هایی که حفاری می‌شود خیلی زیاد باشد، از گالن استفاده می‌کنند. از آهک به منظور کاهش وزن مخصوص کمک می‌گیرد. 

مواد تغییر دهنده غلظت

به منظور بازیابی سریع مواد حفاری شده، جلوگیری از گیر کردن مته و افزایش سرعت حفاری، از بنتونیت سدیم‌دار، اتاپولژیت (Attapulgite)، آزبست، موسکویت، گرافیت و دیاتومیت می‌توان استفاده کرد. 

کنترل ترکیب شیمیایی محلول حفاری

ترکیب شیمیایی محلول حفاری بر غلظت، وزن مخصوص، سرعت حفاری و دستگاه‌های حفاری تاثیر مستقیم می‌گذارد. مواد معدنی مورد استفاده عبارتند از: بی‌کربنات سدیم، نمک، آهک، دولومیت و ژیپس

مواد معدنی که در حفاری استفاده می‌شوند:

  • بنتونیت: به منظور جلوگیری از هدر رفتن محلول حفاری در چاه‌هایی که درز و شکاف زیاد دارند، می‌توان از بنتونیت سدیم‌دار به عنوان پوشش داخلی سطح چاه استفاده نمود. بنتونیت خاصیت کلوئیدی را افزایش می‌دهد و در نتیجه درصد بازیابی پودر و سنگ افزایش می‌یابد.
  • میکا: برای جلوگری از گیر کردن مته در سنگ‌های دارای خاصیت چسبندگی زیاد، نظیر وزن گسلی یا در سنگ‌های مارنی از میکا باید استفاده شود.
  • گرافیت: هر گاه مته و محور آن به هنگام حفاری گیر کند، استفاده از گرافیت لازم می‌آید که البته بعد از بر طرف شدن مانع باید آن را از چاه خارج کرد.
  • باریت: برای کنترل وزن مخصوص از باریت استفاده می‌کنند.
  • گالن: به منظور کنترل وزن مخصوص از گالن استفاده می‌نمایند.
  • آهک و دولومیت: جهت کاهش وزن مخصوص و کنترل خاصیت قلیای از آهک و دولومیت می‌توان استفاده نمود.
  • ژیپس: برای جلوگیری از آلودگی کربنات و همچنین جهت لخته کردن کانی‌های رسی از ژیپس استفاده می‌شود.
  • آزبست: به منظور افزایش درصد مواد حفاری می‌توان از آزبست استفاده نمود.
  • نمک: در موقع حفاری به منظور کنترل قطر چاه و همچنین برای کنترل پراکندگی رس‌ها از نمک استفاده می‌شود.
  • کربنات و بی‌کربنات سدیم: به منظور کنترل محلول‌ها و جلوگیری از خطر آلودگی، کربنات را مورد استفاده قرار می‌دهند.
  • پرلیت و خاکسترهای آتشفشانی: این مواد به عنوان سیمان بکار می‌روند.

همچنین بخوانید...

1398/05/01 مقالات صنعت حفاری خاکسترهای آتشفشانی پرلیت نمک آزبست ژیپس دولومیت گرافیت میکا بی کربنات سدیم بنتونیت آهک گالن باریت انواع حفاری گل حفاری ترکیب گل حفاری مواد گل حفاری حفاری گاز حفاری نفت حفاری نفت و گاز صنعت حفاری

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...
گروه صنعتی کِــنور
 شرکت کنور آسیــا همواره و با افتخار آمادگی ارائه خدمات مشاوره و مشارکت در عرصه تهیه، تامین، خرید و فروش کلرید پتاسیم (KCL) به همکاران و فعالان این عرصه را دارد.  
عقد قرارداد مستقیم با تولیدکنندگان «کلرید پتاسیم» در کشورهای cis، تجربه و تخصص حمل این کالا در کوتاهترین زمان ممکن و قیمت تمام شده رقابتی KCL در ایران و همچنین داشتن مجوز واردات این کالای استراتژیک از دلایل اصلی تمایز خدمات شرکت کنـور آسیــا در عرصه تهیه و تامین می باشد. رضایت و خرسندی مشتریان این شرکت تایید کننده این مطلب و هدف نهایی این مجموعه است.                                                           
عضویت خبرنامه
عضو خبرنامه ماهانه وب‌سایت شوید و تازه‌ترین نوشته‌ها را در پست الکترونیک خود دریافت کنید.
آدرس پست الکترونیک خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...